Почела изградња Европског вртића у Бору, инвестиција вредна 700 милиона динара

Градоначелник Бора Александар Миликић данас је положио камен темељац за изградњу новог Европског вртића. Локална самоуправа посвећена је унапређењу квалитета и модернизацији образовања и стварању квалитетнијих услова за рад и учење. Да се тиме воде потврђује и изградња Европског вртића.

Уз инвестицију вредну око 700 милиона динара, нови вртић у Новом Градском Центру простираће се на око 3.400 квадратних метара чиме ће бити обезбеђено додатних 264 места односно биће формирано 14 васпитних група за децу.

„Данас је велики дан за град Бор. Наредне године добићемо сјајан објекат, по најсавременијим стандардима. На овај начин, град Бор ће у потпуности решити листе чекања које су вишедеценијски проблем у Бору. Велико хвала и нашим васпитачима из Дечије установе „Бамби“  који су увек ту да брину о  нашој деци. Такође, хвала и драгим пријатељима који су покренули овај пројекат. Наставићемо да будемо још јачи и још бољи“, истакао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

По пројекту, простори за игру осмишљени су као природне играонице које ће будити дечију машту и побољшати њихову моторику. Објекат ће садржати по једну вишенаменску просторију на свакој етажи коју ће користити деца и запослени, салу у приземљу која ће се користити за васпитно-образовни рад, одржавање састанака, приредби, простор за радионице за децу и родитеље. Спољно уређење вртића је конципирано тако да стимулише развој деце.

„Ово је велика шанса за све родитеље, да се њихова деца убаце у образовни сyстем, што је од изузетне важности за њихов развој до шесте године“, истакла је Љиљана Радичевић, директорк ПУ „Бамби“ Бор.

Деца су приоритет и због тога Град Бор у предходном периоду интезивно је улагао у обнову образовно васпитних објеката. Реконструисане су фискултурне сале у школама, обновљене су фасаде. Обезбеђена су финансијска средства за изградњу ограда око дечијих обданишта чиме је безбедност малишана подигнута на виши ниво. Када је реч о нашим најмлађим суграђанима, Град Бор субвенционише 50 одсто цене боравка деце у вртићима. У борским вртићима уписано је укупно 1190 деце и на чекању је тренутно 270 малишана.

Рок за завршетак радова предвиђен је за април наредне 2025. године.