Повлашћени услови за кориснике борачких легитимација у „Поштанској штедионици”

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић и председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић потписали су данас уговор којим ће бити омогућено пружање услуга и понуда производа ове банке по повлашћеним условима за кориснике борачких легитимација. 

Носиоци борачких легитимација од данас могу да код Банке Поштанска штедионица користе више погодности, које се односе на вођење текућих рачуна, коришћење дина картице, узимање кредита за рефинансирање и стамбеног кредита.

Селаковић је, након потписивања уговора о сарадњи, истакао да право на погодности могу да остваре ратни војни инвалиди, породице палих бораца и сви људи који су се регистровали као борци у складу са нашим законом.

Према његовим речима, овим је настављено спровођење иницијативе којом се носиоцима борачке легитимације у низу друштвено-одговорних компанија у Србији омогућавају различите погодности.

Банка Поштанска штедионица је прва банкарска институција која је препознала значај ове акције и помаже нам у реализацији онога што је пред нас поставило државно руководство, а то је да изразимо захвалност и поштовање према свима онима који су када је отаџбини било тешко стали у ред за њену одбрану или њиховим породицама, рекао је Селаковић.

Министар је навео да је право на борачку легитимацију остварило више од 58.000 људи, од чега је приближно 20.000 ратних војних инвалида и породица палих бораца, док број регистрованих бораца износи 38.134.

Број се повећава, а томе доприносе и овакве акције, па је за 10 дана регистровано више од 1.100 нових бораца. Наша је процена да ћемо до краја године доћи до броја од преко 70.000 регистрованих, рекао је министар и позвао све људе који су учествовали у ратним сукобима деведесетих година као регуларно мобилисани борци да се региструју и утврде свој статус у складу са важећим законом.

Он је, објашњавајући како се може извадити борачка легитимација, рекао да је поступак утврђивања статуса борца уређен Законом о правима бораца, ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата, мирнодопских војних инвалида и породица палих бораца.

Поступак је прилично једноставан, потребно је да грађанин који је био мобилисан и био учесник ратова на простору бивше Југославије од 1990. до 1999. године оде у своју локалну самоуправу, тамо попуни одговарајући формулар и да уз њега приложи потврду из војног одсека, односно из полицијске управе којом се потврђује у ком периоду и где је био војни обвезник или полицајац и колико времена је провео у ратним сукобима, навео је он.

Селаковић је додао да на основу тога захтева, извода из матичне књиге рођених које општина или град прибављају по службеној дужности и потврде из војног одсека, општинска или градска управа доноси решење којим се особи која је поднела захтев утврђује статус борца.

Министар је додао да даља процедура подразумева да се о томе обавести Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и тражи се израда борачке легитимације.

Легитимације израђује Завод за израду новчаница, оне се дистрибуирају градовима и општинама које их деле лицима којима је утврђен статус, истакао је министар.

Кекић је указао на то да се носиоцима борачке легитимације даје третман ВИП клијената ове банке, да се новим корисницима првих пола године неће наплаћивати вођење текућих рачуна, као и да ће им пензије и инвалиднине бити исплаћиване седам дана унапред.

Он је напоменуо да ће корисници легитимација имати и погодности приликом узимања кредита за рефинансирање, као и стамбених кредита без осигурања Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, а погодности ће се огледати у сниженим каматним стопама.

Ми смо банка која не јури само за профитом, већ се понашамо као друштвено одговорна компанија, рекао је Кекић и додао да доста исплата из Министарства за рад иде управо преко ове банке.

Аутор фотографија: minrzs.gov.rs