МИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ НАЈАВИЛА ПОЈАЧАНЕ ИНСПЕКЦИЈСКЕ КОНТРОЛЕ ПРИ ОТКУПУ ВИШЊЕ

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић најавила је у среду да ће пољопривредна инспекција ове године бити на откупним местима вишње у Мерошини, како се не би догодило као претходних година, да се пољопривредницима плаћа друга уместо прва класа.
Она је у Мерошини разговарала са воћарима овог краја који је познат по облачинској вишњи високог квалитета, објавило је Министарство пољопривреде.

– У Мерошини немамо проблем квалитета воћа, већ што се приликом откупа роба не класира како треба. Пољопривредницима се за квалитет прве класе плаћа у откупу цена друге класе. И то је први највећи проблем овог краја – рекла је Танасковић након састанка.

Понудила је решење које су пољопривредници подржали – да на откупним местима буде присутна пољопривредна инспекција која ће контролисати квалитет вишње, односно процену квалитета.

Други значајан проблем за пољопривреду овог краја је, како је казала министарка, да у Мерошини нема локалне хладњаче.

– Данас ћу разговарати и са власником хладњаче, која је купљена пре неколико година, али није почела да ради. Настојаћу да помогнемо како би хладњача почела да ради до краја јуна, прве недеље јула, а када је пик сезоне за откуп вишње – истакла је Танасковић.

Указала је и да пољопривредници овог краја не користе довољно субвенције државе, додајући да су овакви састанци изузетно корисни како би пољопривредници могли да се информишу о томе шта све држава финансира и за које све врсте подстицаја могу да конкуришу.

Танасковић је обишла и фирму “Боки фоод” у Прокупљу где је рекла да су представници министарства водили разговоре и са великим хладњачарима и произвођачима и замолили их да прошире своју откупну територију и да дођу у Топлички крај и Мерошину, односно Нишавски округ.

Нагласила је да ће Топлички, Пчињски и Јабланички регион већ ове године добијати 15 одсто увећане субвенције које држава спроводи, у оквиру мера руралног развоја.

– Све субвенције ће бити увећане за ове регионе који су неразвијени, како би их развијали, а од следеће године ће се то важити и за мере директних давања – најавила је Танасковић.