КЛАДОВО ПРЕДСТАВНИК СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ И 10. ФЕСТИВАЛУ БИБЛИОБУСА У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

Републику Србију на 10. фестивалу хрватских библиобуса и 16. међународној конференцији о покретним библиотекама у Републици Хрватској, представља Жаклина Николић, председница Секције за рад покретних библиотека Библиотекарског друштва Србије, дипл. библиотекар саветник Библиотеке „Центар за културу“ Кладово.


Тема Покретне библиотеке Републике Србије у служби унапређења читалачке културе представиће развој, активности и изазове у раду шест покретних библиотека у Србији.
У Србији у оквиру јавних библиотека функционишу: два библиобуса (Пријепоље и Кладово), три библио комбија (Алексинац, Крушевац, Ниш) и једно доставно возило (Ужице).
За још два возила, будуће покретне библиотеке, Министарство културе РС је издвојило наменска пројектна средства за Краљево и Нови Пазар.

Скуп организује Хрватско књижничарско друштво – Комисија за покретне књижнице и Комисија за народне књижнице у сарадњи с Друштвом књижничара у Сплиту и Градском књижницом Марка Марулића Сплит, као домаћином.
На значајном струковном окупљању покретних библиотека,који ће се одржати 26. и 27. маја 2023. године у Сплиту представиће своја излагања делегације из Финске, Холандије, Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.
Уједно то је прилика да библиотека домаћин свечано обележи оснивања нове Библиобусне службе у Сплиту кроз ЕУ пројект „За добре вибре – читај либре“.
На фестивалу се очекује дефиле и својеврсна атракција око петнаест возилла, библиобуса и библио комбија.

Библиотека „Центар за културу“ Кладово од 2010. године као додатну активност библиотеке уводи рад покретне библиотеке – библиобуса, обезбеђен из донације дугогодишњих партнера Департмана Вандеја из Француске.
БИблиобус је убрзо развио своје активности у дванаест насеља општине Кладово за потребе корисника основношколског узраста. Обилазак и достава књига до удаљених корисника организована је два пута месечно и бесплатно и успешно се развија већ тринаест година.
Посленици културе из Кладова су одмах развили регионалну сарадњу са Хрватском, Словенијом и Мађарском у размени међународног искуства и успостављању корисног партнерства.
Резултат те сарадње су два успешно организована фестивала библиобуса са пратећим међуанродним конференцијама које су одржане 2019. и 2020. године у Кладову, уз покровитељство Министарства културе Републике Србије.
Кладово успева 2021. године да иницира формирање Секције за рад покретних библиотека при Библиотекарском друштву Србије, правећи темеље покретним библиотекама у правно формалним оквирима.

Фотографија: библиотекари који раде у покретним библиотекама у Републици Србији.
Фотографија: Завичајни фонд Библиотеке у Кладову.