Kisić: Većina bolnica se izgradilo na inicijativu Aleksandra Vučića

Darija Kisić, članica Prrdsedništva SNS-a bila je gošća  najnovijeg izdanja emisje Otvoreni studio na TV Fruška gora.

Govoreći o tome da je u poslednje vreme najveći broj bolnica izgrađen je direktno na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, Kisić je istakla

“Kada je prve godine pandemija počela da jenjava tokom leta, mnogi su pomislili da je kraj da je pandemija gotova, tada je direktno na incijativu predsednika Aleksandra Vučića počelo sa izgradnjom kovid bolnica, mnogi pripadnici opozicionih partija su kritikovali da je to bacanje novca , ali se pokazalo da je upravo to spasilo desetine hiljada života”.

Ulaganje u preventivu je nešto čemu smo dali primat pogotovo poslednjih godine, naglasila je Kisić.

Zdravlje našeg stanovnštva je na prvom mestu, a sve to pratilo je i rast plata u javnom sektoru, naglasila je i dodala:

“Prosečna plata lekara specijaliste 2012. godine bila je 596e a 2024. biće 1259e, što je povećanje od 111 posto”.

Nameravamo da nastavimo sa porastom plata naglasila je Kisić i osvrnula se na porast plata medicinskh sestara “2012. godine prosečna plata medicinske sestre u našoj zemlji je bila 286e, 2024. biće 680e”.

Jedna od najilustrativnijih slika koja pokazuje socio ekonomsko stanje u jednoj zemlji je kretanje stope nezaposlenosti, istakla je Kisić i dodala

2012. godine je stopa nezaposlenosti bila više od 25 posto , što znači da je više nego svaki četvrti čovek koji je bio radno sposoban nije radio, ne zato što nije hteo nego zato što nije imao gde da radi. Nakon velikog ulaganja u zdravstveni sistem ali i drugih segmenata naše države došlo je i do privlačenja stranih investicija i podrške domaćim investitorma tako da je otvoreno stotine hiljada radnih mesta. U drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti je bila 9, 6 odsto.

Jedan deo naše populacije koja je od izuzetnog značaja jesu stariji građani, naglasla je ministarka Kisić, i dodala da je nakon analize utvrđeno je da veliki broj ljudi i nakon 65te godine i nakon odlaska u penziju i dalje hoće i mogu da rade.”

“Zato promovišemo način aktivnog starenja jer je to populacija od koje možemo mnogo da naučimo, a kada je najteže upravo oni podnesu najveći teret i svojim ponašanjem nam pokažu šta znači odgovorno ponašanje  šta zači voleti svoju zemlju”.

Emisija je na programu večeras od 20h.