ТЕМЕПЕРАТУРЕ ИЗНАД ПРОСЕКА, ПОВОЉНИ УСЛОВИ ЗА БЕРБУ ВОЋА И ПОВРЋА, КАО И ЗА ЖЕТВУ ЈЕЧМА

Током протекле седмице преовлађивало је сунчано и веома топло време. Температуре ваздуха биле су изнад вишегодишњег просека.

Сунчано и топло време обезбедило је повољније услове за зрење и бербу пристиглог воћа и поврћа, као и почетак жетве јечма у појединим подручјима, док ће жетва пшенице сачекати још десетак дана.

Временски услови са честим падавинама који су владали у фази цветања и наливања зрна пшенице и јечма, довели су до инфекција класова фузаријумом. Заражени класови су сламасти, бледе боје, а зрна на таквим класовима су штура. Поред штета које се односе на смањење приноса и квалитета зрна, посебни значај овог патогена огледа се у његовој способности да на оболелим зрнима синтетише микотоксине веома штетне по здравље људи и животиња. Код воћарских култура у засадима бресака и нектарина се уочавају плодови са симптомима трулежи као последица веома повољних временских услова.

У засадима јабуке, крушке и дуње регистрована је и појава симптома бактериозне пламењаче јабучастог воћа. Такође, прегледом појединих засада винове лозе уочено је присуство симптома пламењаче и црне трулежи винове лозе.


У погледу биљних штеточина у току је интензивно пиљење ларви прве генерације јабукиног смотавца, а у засадима бресака и нектарина је у току полагање јаја друге генерације смотавца, а започело је и пиљење ларви. У појединим засадима брескве уочено је и присуство трипса.