„СРБИЈА ЗИЂИН КОПЕР” ЈЕДАН ОД СТУБОВА СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ

Mинистар привреде у Влади Републике Србије Слободан Цветковић изјавио је данас да компанија „Србија Зиђин копер”, која је део Зиђин Групе, представља један од стубова српске привреде.

Цветковић, који је данас обишао ту компанију, диспечерски центар рудника „Велики Кривељ” и топионицу бакра – Електролизу, навео је да поменута инвестиција, која је реализована као стратешко партнерство између Зиђин Групе и Србије, није само знак поверења у нашу земљу, већ и потврда тога да Србија привлачи значајне инвеститоре и да може да оствари просперитетну будућност

Он је рекао да се Србија некада налазила на шестом месту у Европи по поизводњи бакра, а данас заузима друго место, после Пољске.

Према његовим речима, број запослених је повећан за приближно 25 одсто, а пословни приходи у претходној години су готово троструко већи у односу на период пре приватизације.

Министар је напоменуо и да је у претходној години забележена рекордна пословна добит од 341 милион долара, али и импозантан износ инвестиција од чак 795 милиона долара.

Желимо да подржимо развој наше заједничке компаније и рудника, јер разумемо колико је важно да имамо стабилан извор прихода, као и да стварамо нова радна места за наше грађане, поручио је Цветковић.

Директор производње у „Србија Зиђин Копер“ Јовица Радисављевић рекао је да је та компанија од преузимања власништва у некадашњем РТБ Бор дала кумулативни допринос друштвеној заједници у Србији, који је сврстава у ред привредних субјеката са најваћим уплатама по основу пореза и накнада.

Он је указао на то да од пословања ове компаније имају користи и локалне самоуправе на чијим територијама она послује, односно Бор и Мајданпек, прецизиравши да су само у буџете тог града и општине ове године уплаћене приближно две милијарде динара.

Компанија „Србија Зиђин Копер“ запошљава више од 6.200 радника, који у просеку месечно зарађују око 125.000 динара. Плате запослених далеко премашују локални ниво прихода по глави становника, и 49 одсто су веће од просека у Србији.

По преузимању управљања, у Бору и Мајданпеку посао је добило више од 2.800 радника, углавном младих људи, што је најзначајнији допринос економском развоју ових локалнох самоуправа.

Аутор фотографија: И.Митровић-Србија Зиђин Копер

Извор/ Влада РС