САЈАМ ТУРИЗМА:  ДОЊЕ ПОДУНАВЉЕ КАО ЈЕДИНСТВЕНА ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА

Дунав се и ове године показао као чинилац који спаја и то оне који леже на његовој обали. Управо зато су градови и општине који леже  на доњем току Дунава на овогодишњем Сајму туризма у Београду наступили заједно, на једном штанду у оквиру јединствене понуде Доње Подунавље.

На штанду су се представили ЈП „Смедеревска тврђава“, Туристичка организација Голубац, Тврђава Голубачки град, Туристичка организација Општине Мајданпек, Лепенски вир, НП Ђердап, Ђердап Геопарк, Туристичка организација Општине Кладово и Туристичка организација Општине Неготин.

„Ми Смедеревску тврђаву посматрамо као некакав улаз, капију у Доње Подунавље, јер заправо се то на терену лепо види  јер су питања туриста где и шта још имају да посете низводно, тако да смо ми та веза за Доње Подунавље. Наш Град и Смедеревска тврђава имају ту повезаност и преко тврђаве, и путевима и преко Дунава. Наравно ту је и историја, вински туризам и много је тих туристички привлачних атракција које нас повезују  и зато градимо заједничку причу и сјајно је што се на овај начин представљамо сви заједно – и  Смедеревска тврђава, и Голубац, и Лепенски вир и тако даље, јер натај начин смо много видљивији на тржишту“, објашњава Ана Микић из ЈП „Смедеревска тврђава“.

Реално сагледавајући ситуацију, туристи могу у овај крај доћи и на дан два али често посетиои желе једну ширу причу .

„Управо зато смо кроз пројекат „ЕУ за тебе“ радили много на заједничкој презентацији под називом „Инспирација Дунав“  и имамо веб сајт на коме  могу да се пронађу све информације и смернице ка градовима и туристичким атракцијама Доњег  Подунавља“, каже Микић.

Без обзира на године короне, Смедеревска тврђава као локалитет и  атракција бележи све већи број туриста навди Микић.

„Заиста се примети континуирани раст од неких 20-30 одсто посетилаца више. Када су у питању ноћења, Смедерево је због саме позиције мало више транзитно место. Имамо у структури посетиалца половину који долазе организовано преко екскурзија, преко удружења пензионера, излетници, и слично, али друга половина су породицаце са децом, појединачне псоете тако да има и страних посетилаца а ту се пресликава национални ниво – шта је актуелно на националном нивоу од туриста, то се и код нас пресликава  јер смо ми јако близу Београда и аеродрома, на неких сат времена, доста је туриста из Русије, Кине, Мађарске, Пољске, Чешке“.

Све бољој ранграности Смедерева на туристичкој мапи Србије и региона допринео је недавно отворени аква парк, а у порасту су и смештајни капацитети, чији развој прати развој туристичке понуде.

„Смедерево је  идеално је за два до три дана да се посети, али ми радимо на томе да се боравак продужи, да се инспиришу људи да проведу у Доњем Подунављу бар пет до седам дана,  да објединимо све то и да они обиђу врло значајне локалитете несамо за Србију, већ и шире“, појашњавају у ЈП Смедеревска тврђава.

„Сваки километар прича причу“

Слоган Туристичке организације Голубац је „Сваки километар прича причу“ јер како кажу Доње Подунављ везују километри који су толико јединствени да овом крају дају печат једнствене дестинације.

„Ми као Голубац идемо са новом понудом, везаном за манастир Тумане, али и за смештај, манифестације, догађаје у Лепенском виру, наравно Голубачка тврђава. Мислим да је јако добро што заједно наступамо јер туристи крену редом од Великог  Градишта на пример па на овамо и имају толико тога на том путу да обиђу.  Исто тако, ове крајеве могу да обиђу друмским саобраћајем, али и водним. Како год, неће погрешити“, каже Милица Николић из Туристичке организације Голубац .

Тврђава Голубац једна је од ретких дестинација овог типа која бележи повећање броја туриста чак и у зимском периоду, као и манастир Тумане, који је увек посећен једнако и зими и лети.

Сајам туризма:  Тврђава Фетислам – Нова атракција на Дунаву стара 500 година

Један од најпосећинијих градова на Дунаву је свакако Кладово. Красе га бројне атракције, споменици, културно историјско наслеђе, а у последње време врло атрактивна, недавно обновљена Трвђава Фетислам.

„Тврђава Фетислам ове године пуни 500 година и акценат нашег наступа на овогодишњем сајму туризма јесте управо на тих пет векова. Ту нам је наравно и споменик природе Бледерија , Хидроеелтркана Ђердап 1, која је исто тако веома посећена, Трајанов мост и Трајанова табла на Дунаву, каже Теодора Јордачевић из  Туристичке организације Општине Кладово.

Баш зато што је „нова“, односно од скоро обновљена, тврђава Фетислам је интересантна за туристе. ДО сада није било могућности да се посети , сада може и уз оратњу водича, садржи Визиторски центар, галерију, летња позорница у оквиру малог града. Много туриста је у прошлој години дошло само због Фетислама, каже Јордачевић и додаје „Током прошле године пријављено је 44.000 долазака туриста, како страних и домаћих, што је број који указује да број туриста који долазе је у порасту. Наши људи долазе на викенд, а странци и до две недеље знају да остану“.