РАДНА ГРУПА УТВРДИЛА МЕРЕ ЗА ЗБРИЊАВАЊЕ ПАСА ЛУТАЛИЦА У КЛАДОВУ

На састанку Радне групе која има за циљ решавање проблема са псима луталицама на територији наше општине, којом је председавао Бојан Божановић, заменик председника општине Кладово, утврђени су програми и мере којима би се овај проблем решавао систематски и координирано.

Бојан Божановић, заменик председника општине и председник Радне групе, истакао је „заједничка решења су наша заједничка одговорност, општине Кладово и друштва за заштиту животиња пред суграђанима и туристима који посећују нашу општину”.

radna_grupa_psi_18082023_2

radna_grupa_psi_18082023_1

фото: општина Кладово

-Постоји помак у решавању овог проблема. Формирано је предузеће „Зоохигијена и ветерина“ ДОО Кладово које ће у наредном периоду бити оспособљено од стране општине да се бави овим проблемом. Оно што је било присутно у претходном периоду, а потекло је са Радне групе, је иницијатива да се на хуман и одговоран начин са једне стране и добровољним радом прихватилишта „Алиса“ из Неготина они пси који су мапирани као уједљиви на територији општине Кладово, по пријавама грађана, уклањају са улице и по процедури прихватилишта регулишу. Немамо потписан уговор са „Алисом“ из Неготина, радили су то на добровољној бази. Сада, када смо формирали предузеће имамо налог од ветеринарске инспекције да у наредних 30 дана формирамо прихватилиште на територији општине Кладово. То подразумева или да направимо прихватилиште или потпишемо са неким прихватилиштем уговор. У овом тренутку можемо потписати уговор са „Алисом“, прихватилиштем из Неготина, јер друга прихватилишти у пограничним општинама Мајданпек и Неготин немају могућност да потпишу са нама. Припремамо инфраструктуру за отварање нашег прихватилишта. Радна група донела је закључак да у наредном периоду неће бити добровољног уклањања паса са наших улица све док предузеће не потпише уговор или док не формирамо наше прихватилиште. Никоме овде није у интересу да ради против закона. Одговорно радимо свој посао и мислим да ће овај проблем ускоро бити решен. Са друге стране, постоје потребе и разумем наше грађане. Трудићемо се да тај проблем превазиђемо јер живимо у лепом и чистом граду где туристи из целе Србије радо долазе, нагласио је Бојан Божановић.

Од почетка године било је око 90 одштетних захтева са тешким и лакшим повредама, рекао је заменик председника општине, и додао „то кошта општину и боље је да се средства усмере на спровођење програма смањења популације паса. Разумем бригу свих којих се баве заштитом животиња, али одговорно тврдим да смо на Радним групама и својим залагањем хтели да у законским регулативама решимо проблем и оно што смо могли то смо и урадили“.