ПРИПАДНИЦИ МУП-А ЗА ТРИ ДАНА ИЗВРШИЛИ 317 ЕВАКУАЦИЈА И СПАСАВАЊА

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић обишао је данас поплављену индустријску зону у Јагодини и том приликом саопштио да су припадници Сектора за ванредне ситуацијe у претходна три дана имали 821 интервенцију и 317 евакуација и спасавања.

Гашић је прецизирао да је 1.817 припадника МУП-а било непрекидно ангажовано у протекла три дана, с тим што су они пре ових великих падавина деловали и превентивно и покушали да упозоре становништво и све индустријске зоне, тамо где су постојале индиције да ће доћи до поплавног таласа.

Он је, истичући да неки то упозорење нису схватили озбиљно, исказао захвалност припадницима Сектора за ванредне ситуације на огромном залагању и на томе што су непрекидно са грађанима широм Србије.

Проглашено је 56 ванредних ситуација, будући да је пало више од 100 литара кише у протеклих 48 сати, указао је министар и поручио да ће се наставити рад на превенцији како би се заштитили фабрике, становништво, зграде, усеви и пољопривредна добра.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић рекао је да је град одбрањен у највећим деловима, и то уз помоћ Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, Црвеног крста и „Србијавода“, док је штета причињена у у једном делу града.

Екипе ће и даље бити на терену, ванредна ситуација је у току, помажемо грађанима и предузимамо мере да отклонимо штете у наредном периоду, додао је он.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Јагодини Саша Игњатовић нагласио је да је у Поморавском округу проглашена ванредна ситуација у Јагодини и свим осталим општинама и да се сада ради на санирању последица поплава.

Припадници Сектора за ванредне ситуације и Градског штаба, како је објаснио, тренутно врше црпљење воде из поплављеног подручја на локацији нове индустријске зоне.

Он је подвукао да је у овом поплавном таласу од 15. јуна спасено 25 лица, евакуисана су угрожена лица из села Трнава, у насељу Железнички мост, а претходно у Драгошевцу, и нагласио да је најважније да нема страдалих лица.