ПРЕПОРУЧЕН ОТКУП 250.000 ТОНА ПШЕНИЦЕ ЗА РОБНЕ РЕЗЕРВЕ

Одбор Скупштине Србије за пољопривреду данас је препоручио ресорном министарству и Влади Србије да заштити произвођаче малина и садног материјала, а да у предстојећој жетви за робе резерве откупи 250.000 тона пшенице, по цени од 25 динара по килограму.

На седници Одбора је привредник који извози малине Радоје Цветић рекао је да је Србија изгубила доста купаца због високе продајне цене малина и да ће бити потребно три до пет година да се извезу непродате залихе и овогодишњи род, а процењује да ће то бити око 140.000 тона.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић је рекла да је буџет за пољопривреду за 2023. годину са додатним субвенцијама, које су уговорене са удружењима пољопривредника, са 80 милијарди повећан на 113 милијарди динара. Она је на примедбу чланова Одбора да је за пољопривреду одмах требало направити стратегију и планирати буџет од милијарду евра – а да то потврђује чињеница да се до тог износа стигло протестом пољопривредника због чега се десило да је неко добио субвенције, а неко није – признала да је садашњи износ буџета за њу био „мисаона именица“, преноси Бета.

Министарка мисли да је добро испреговарано и да је субвенцијама “таргетиран највећи број произвођача”. Она је рекла да је у примени седам мера подршке пољопривреди и да је сервис е-аграр прорадио у предвиђеном року и да се за њега пријавило 305.000 домаћинстава.

Она је најавила да се ради на увођењу заштитног знака о географском пореклу за неке производе.