ПОЛАГАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА ОСМАКЕ ПРОТЕКЛО У НАЈБОЉЕМ РЕДУ

Ђорђе Милићевић, који је по овлашћењу председнице Владе Републике Србије преузео овлашћења министра просвете до избора новог министра, честитао је данас ученицима осмог разреда на успешно обављеном завршном испиту и завршетку основне школе, као и свима који су својим одговорним радом омогућили да полагање протекне у најбољем реду.

Милићевић је на конференцији за новинаре, поводом окончања и реализације завршног испита, истакао да је захваљујући визији, инвентивности и континуираном улагању Владе у развој ИКТ система, дигитализацијом комплетног процеса и додатним улагањима у опрему, омогућен сигурнији и транспарентнији процес полагања завршног испита.

Он је истакао да је Влада на тај начин дала могућност родитељима да све кораке за завршетак основне и упис у средњу школу обаве електронски на једном месту, на порталу Моја средња школа.

Према његовим речима, у овој школској години, у јунском року, завршном испиту приступило је 64.100 ученика осмог разреда, односно 99,7 одсто генерације и 1.137 полазника функционалног основног образовања одраслих или 72 одсто пријављених.

Ученици и полазници који нису били у могућности из оправданих разлога да приступе завршном испиту у јунском року моћи ће то да ураде од 16. до 18. августа, уз спровођење исте процедуре као и у јунском року, објаснио је министар.

Милићевић је рекао да ће листу жеља ученици моћи да поднесу путем портала Моја средња школа, уз могућност неограничених измена и допуна до петка, 30. јуна, до 15 часова, те ће попуњавање листе жеља и упис у средњу школу преко портала моћи да ураде и сви они које се тренутно налазе у иностранству.

Родитељи ће 3. јула, од 8 часова, на порталу Моја средња школа, имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, што је десет дана раније у односу на претходну годину. 

Просечан број бодова, од укупно 20 на тесту, за српски језик је 10,73, за математику 11,89, на изабраном тесту најбоља су постигнућа била из предмета који су ученици најмање бирали, и то хемије 16,06, физике 15,57, из географије су остварили 14,63, биологије 13,93 и историје 13,59 бодова, прецизирао је он.

Поред тестова на српском језику, како је указао, ученици су полагали и тестове на осам језика националних мањина.

Према његовим речима, за упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину планирана су 75.853 места.

Милићевић је нагласио да је највише места по образовним профилима планирано у гимназијама – 24 одсто, затим у електротехници 11 одсто, економији, праву и администрацији, као и машинству и обради метала по 10,4 одсто и на дуалним профилима 3.782 места.

Највећи индекс популарности у прошлој години имали су смерови гимназија (друштвено-језички, природно-математички и општи тип) у Новом Саду и Београду, а велики индекс имали су и образовни профили у медицинским школама у Врању, Новом Саду, Новом Пазару и Земуну, рекао је министар.

Он је нагласио да су у буџету обезбеђена средства у циљу реализације завршног испита, као и самог процеса дигитализације, и навео да је, сагледавајући целокупан пројекат, за четири године (од 2020. до 2023.) уложено 177 милиона динара у софтвере за завршни испит и портал Моја средња школа.

Такође, како је додао, за опрему која подразумева штампаче са лиценцама, скенере, мониторе, бар код читаче и лаптопове опредељено је 136 милиона динара.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање и председник Републичке уписне комисије Милан Пашић детаљно је представио све фазе завршног испита, као и резултате.

На конференцији су говорили и директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић, помоћник директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Биљана Марић, као и декан Факултета организационих наука Милан Мартић.