ПОД СЛОГАНОМ “РОДИТЕЉ ЈЕ СВЕ ШТО ДЕТЕТУ ТРЕБА” ОБЕЛЕЖЕН МЕСЕЦ РОДИТЕЉСТВА

Град Бор је трећу годину за редом учесник пројекта „Подстицајно родитељство кроз игру“, под покровитељством УНИЦЕФ-а, а у сарадњи са Предшколском установом Бамби, Домом здравља и Центром за социјални рад.

Ове године месец родитељства обележен је под слоганом “Родитељ је све што детету треба”, а манифестација је одржана у Установи “Спортски центар Бобана Момчиловић Величковић”.

„Програми подршке родитељству су доказано најефикаснија стратегија бриге о друштвеном развоју. Програми подршке родитељству јачају снагу родитеља и вештине за бригу о деци, јачају ментално здравље деце од малих ногу, а касније и вештине за боље вршњачке релације. Захваљујући томе деца граде самопоуздање, имају боље резултате у школи и оно што се данас показало најважније, боље релације са вршњацима, а ови програми су директна превенција вршњачког насиља“, истакла је Ивана Војводић консултант програма УНИЦЕФ-а за здравље и рани развој.

Овогодишња манифестација је организована у виду интерактивних радионица између деце, васпитача и родитеља. Штандови Дома здравља и Предшколске установе били су постављени саветодавно, а васпитачи, патронажне и педијатријске сестре били су доступни и родитељима и деци за савете и дружење.

„Бор је један од 5 градова који је први успешно реализовао прву фазу пројекта, а сада је постао ментор и другим локалним самоуправама у грађењу системске подршке родитељству. Пројекат је много тога доброг донео граду Бору, преко пројекта је отворена школа родитељства у оквиру Поливалентне патронажне службе Дома здравља где се одвија психо физичка припрема трудница за порођај, а од ове године имамо и кутак за родитеље. Kада је у децембру прошле године отворена школа родитељства било је 27 трудница које су посећивале психо физичку припрему, а сада имамо 117 родитеља. То је показатељ да је школа родитељства заживела и надамо се да ћемо у наредном периоду наставити тим темпом, а да ће манифестација постати традиционална“, нагласила је Тамара Пауновић, члан Градског већа града Бора и координатор пројекта.

У плану је да се идуће године акценат стави више на Центар за социјални рад у оквиру кога ће бити отворено саветовалиште за брак и породицу. То се показало као потреба, а град то нема, додала је Тамара Пауновић.

По мишљењу УНИЦЕФ-а град Бор је по идејама, реализацији и заинтересованости суграђана сврстан у најуспешније градове учеснике пројекта.

Овогодишњу манифестацију песмом и игром увеличали су предшколци Установе за децу Бамби, а организатори манифестације су најмлађим учесницима даривали балоне, бојанке и сликовнице.