ПОВЕЉА КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ ДОДЕЉЕНА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПРИВРЕДЕ, ПРОСВЕТЕ И КУЛТУРЕ ОПШТИНЕ КЛАДОВО

Повеља Капетан Миша Анастасијевић додељена представницима привреде, просвете и културе општине Кладово

У Дому културе у Доњем Милановцу у оквиру Капетан Мишиних дана (23 – 25. 6. 2023.) одржана је свечана додела Повеља Капетан Мише Анастасијевић, 23. годину у континуитету, у организацији Медиа Инвента из Новог Сада.

Додела признања “Капетан Миша Анастасијевић” својеврсно је оцењивање и вредновање предузетничког и друштвеног стваралаштва и организује се у оквиру пројекта “Пут ка врху”, који је настао 2000. године, са основном идејом афирмације привредног и друштвеног стваралаштва и демократизације Србије.

Повеље се додељују најуспешнијим прегаоцима и најплоднијим ствараоцима у различитим сферама деловања у претходном периоду.

Награду која чува име великог српског привредника и задужбинара из 19. века додељена је ове године, између осталих и представицима привреде, просвете и културе са подручја општине Кладово.

Присутним добитницима овог признања и гостима обратила се, у име домаћина, Светлана Лазаревска, директорка Туристичке организације општине Мајданпек.

О значају овог признања и укупном доприносу награђених говорио је проф. др Радован Пејановић, редовни професор и недавни ректор Новосадског универзитета у својству председника стручног Жирија за доделу ових признања.

Влада Маркановић је у име организатора ове манифестације уз поздравне рече говорио и о пројекту „Од Капетана Мише до Николе Тесле“…

Овогодишњи лауреати су:

Живојин Болботиновић, власник “Текијанка” д.о.о., Текија

Југослав Марић, Фортуна доо, Бор

Миодраг Николић, Централ-Х доо, најбољи менаџер

Миле Бугарин, Институт за рударство и металургију, Бор као утемељивач космополитског признања Никола Тесла

Зоран Николић, професор и директор Средње школе Кладово

Беомарк Трејд доо, Иван Јовановић, директор, најбољи предузетник

Драгољуб Љуба Јакић, лидер друштвене одговорности и хуманости

ЈКП Пожаревац, Марко Марјановић, најбоље јавно предузеће

Жаклина Николић, дипломирани библиотекар саветник, директор Библиотеке „Центар за културу“ Кладово

Јавор Радованковић, привредник из Темишвара

Никола Курић, Општина Свињица

Драган Милић, председник Општине Велико Градиште, за промоцију пројекта „Никола Тесла“, Повеља „НИКОЛА ТЕСЛА“.

У музичком делу програма учествовао је Ненад Илијић, композитор, директор Међународног фестивала за децу и младе „ТИН“ и директор Међународног фестивала гитаре „Златна нота“, свечаност је модерирао Миленовић Зоран, менаџер Медиа Инвента.

Установљено признање (Повеља и Златник“ са ликом Капетана Мише Анастасијевића“) уметничко је дело Љубише Манчића, академског вајара из Београда и већ 20 година краси витрине и радне просторе предузетника и неимара, стваралаца и угледних личности и снагом идеје и духа подстиче на нове изазове.

Награда носи име Капетана Мише Анастасијевића, познатог српског трговца и предузетника из 19.века, али и великог добротвора и задужбинара српског народа. Између осталог, свом народу оставио је и велико „Капетан Мишино здање“ у Београду, где се налази седиште београдског Универзитета. Иначе, Миша Анастасијевић је био „капетан Дунавске пловидбе“, јер је са својим лађама пловио и трговао Дунавом од Црног мора до Беча, а сахрањен је на свом имању у Румунији. Према Правилнику пројекта, критеријуми су: пословност, коперативност, јавност рада, квалитет услуга, примена међународних стандарда, социјална политика, имиџ и етичке вредности, а признање се додељује у различитим категоријама.

Последњих година стручним жиријем руководи проф.др Радован Пејановић, бивши ректор Универзитета у Новом Саду, а чланови жирија су истакнути професори, доктори, економисти, друштвени и јавни радници…

Досадашњи добитници признања су многе угледне личности, привредници, компаније, ствараоци, амбасаодори и уметници као што су: Патријарх Српски г. Порфирије, Компанија НИС, Рударски басен Колубара, режисер Емир Кустурица, тенисер Новак Ђоковић, музичка уметница Исидора Жебељан, руски амбасадор Конузин, немачки амбасадор Волфрам Мас, амбасадор Азербејџана Елдар Хасанов, Тошио Цунозаки, амбасадор Јапана, актуелна амбасадорка Кине Чен Бо, пољопривредна компанија Делта Аграр, Српски пословни круг „Привредник“, Војна болница у Нишу, Универзитет у северној Косовској Митровици, Хотел „Москва“ Београд, Град Чачак, општина Врњачка Бања, Туристичка организација Војводине и други…

Упоредо са доделом признања, сви награђени, предложени и остали „најбољи из Србије“ представљају се у Монографији „Пут ка врху“, енциклопедијском издању, српско-енглеска верзија на 800 страна.

Желимо да кроз доделу признања, Дунавски бизнис форум, монографије “Пут ка врху” и на друге начине, подстичемо оптимизам, знање, енергију и пословну визију и ширимо љубав, веру и наду, а све како би јачао просперотет Србије и међугранична сарадња.