О нама

О порталу

„Златни вир“ је медиј чији је фокус на информисању и едукацији грађана Борског управног округа и шире. Ово је, пре свега, портал посвећен рударима Србије, свим тим вредним људима који су својим златним рукама дали велики допринос развоју наше земље. Циљ нам је да промовишемо природне, културне, научне и привредне специфичности и ресурсе источне Србије, али и да укажемо оно најважније – вредне, квалитетне и успешне људе који живе у овом крају.

Бор је један од највећих и најлепших градова североисточне Србије, представља светски познато налазиште злата и бакра, а у његовој близини су највећи национални парк у Србији – Ђердап. Веома значајан археолошки локалитет на десној обали Дунава, „Лепенски вир“ (откривен 60-их изградњом бране) чува остатке најстаријег насеља у Европи из каменог доба и сведочи о величанственој комплексној праисторијској култури, архитектури, друштвеном животу и развоју уметности, па је омиљена атракција хиљада туриста из земље и света. У долини златоносне реке Мали Пек смештен је и Мајданпек, насеље са рударском традицијом дугом чак 7000 година које је истрајавало упркос грчким, римским и турским освајањима. Кладово, мало место у близини границе с Румунијом тик уз Ђердапску клисуру, годишње посети десет пута више туриста него што има становника, а један од разлога је и то што је, за многе, најлепше место на широком, плавом Дунаву.

Уз прегршт упечатљивих трагова вишевековног културног наслеђа, велика природна и рудна богатства, Бор и општине које му гравитирају имају огроман туристички и привредни потенцијал. Портал „Златни вир“ управо има за циљ да, кроз документарно-едукативне текстове о историји, култури, туризму, привреди, нарочито о личностима Бора и околине који заслужују већу пажњу јавности, истакне оно најбоље што овај модеран град има да понуди, како својим становницима тако и осталим грађанима Србије, али и страним туристима и привредницима.

Редакција интернет-портала „Златни вир“ има још један, најважнији задатак: да своје читаоце редовно извештава о најважнијим дешавањима у Борском округу, али и да покреће теме и питања који су кључни за унапређење квалитета живота становника Бора, Мајданпека, Кладова и Неготина.

Наш тим

Vesna-Samardzija-urednik

Весна Самарџија

Директор и главни и одговорни уредник портала