ОКТОБАР – МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИМА

Октобар је месец који је у многим земљама посвећен солидарности са старима и служи  као подсећање на значај и допринос старих особа нашем друштву. Октобар – месец солидарности са старима традиционално се обележава у Геронтолошком центру „Срем“ низом активности.

Октобар месец служи као прилика да се подигне свест о изазовима са којима се старе особе сусрећу, укључујучи здравствене, социјалне и економске изазове. Велики акценат се ставља на пружање помоћи и подршке старим особама, а солидарност са старима подразумева старих у друштвено активни живот, омогућавајући им да учествују у заједници и да деле своју мудрост и искуство.

У Геронтолошком центру „Срем“ у Руми који броји 285 корисника, током окторбра организју се музички, ликовни, литерерни програм, креативне радионице у којима учествује велики број корисника.

Тако су током овог месеца корисници имали прилике да уживају у концерту Александре Сашке Падров, солисткиње Радио-телевизије Србије, Радио Београда и Радио телевизије Војводине и професорке соло певања у митровачкој  Музичкој школи „Петар Кранчевић“. У лепом амбијенту, Сашка Падров је за публику певала разноврстан репертоар сачињен од староградске, народне, забавне и популарне музике, испуњавајуће пре свега жеље корисника, који су са њом у глас певали готово све песме.

Данашњи концерт био је Сашкин поклон Геронтолошком центру „Срем“.

Директорица ГЦ „Срем“ Јелена Овцин истиче да је за кориснике изузетно битно да на што квалитетнији начин проводе време.

„Наши корисници уживају у овим данима. Они воле дружење, воле да нам у госте дођу пријатељи наше установе, поготово се радују када нам дођу деца, да се са њима друже, да причају. Ми сутра у установи имамо заједничку акцију сакупљања лишћа, у среду нам долазе гимназијалци да за нас одиграју једну представу, док ће у петак балетски клуб „Звончица“ својим програмом оплеменити крај радне седмице. Следеће недеље имамо традиционално дружење са центрима за социјални рад из Срема, стиже нам и Основна музичка школа „Теодор Тоша Андрејевић“, тако да скоро сваки дан имамо неку забаву на радост свих нас, посебно наших корисника“, казала је Јелена Овцин.

Овогодишња кампања поводом месеца солидарности пажњу усмерава на специфичности старијих особа широм света у циљу уживања њихових права и начина решавања кршења тих права, као и на чињеницу да јачање солидарности кроз једнакост и реципроцитет између генерација нуди одржива решења за испуњење циљева одрживог развоја.

Октобар као месец солидарности са старима такође служи и као прилика да се укаже и да се сузбије старосна дискриминација у свим аспектима друштва. Ово је важан месец који наглашава важност поштовања и бриге о старима, подстиче активности које доприносе бољем квалитету живота за ову популацију, а концерт Сашке Падров сигурно је то и учинио.

Весна Самарџија

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Бринимо једни о другима“ чију реализацију је суфинансирало Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије