ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ И УЛАЗАК У НОВИ СВЕТ

Одласком у пензију сматра се да људи углавном завршавају своју професионалну каријеру, те углавном да имају више слободног времена него што су имали током радног века. Од изузетне је важности како ће тај вишак времена пензионери искористити и на који начин ће организовати своје слободно време. Један од начина организовања јесте у оквиру пензионерских удуржења, а током месеца октобра – Месеца солидарности са старима удружење пензионера у Руми обележило је 77 година рада.

„77 је само број – али број који говори да је све ово време ово удружење постојало јер је некоме требало“, рекла је тим поводом Мирјана Тресканица, потпредседница Савеза пензионера Србије.

САРАДЊА ЈЕ КЉУЧ:

Општинско удружење пензионера у Руми свечаном седницом обележило је 77 година постојања у присуству бројних званица, пре свега чланова – румских пензионера, али и представника удружења пензионера из околних градова и општина, удружења жена, представника удружења пензионера на покрајинском и републичком нивоу, као и представника румске локалне самоуправе. Била је ово прилика да се сумира рад удружења у прошлој години, али и представи план за наредну годину.

„Ми имамо бројне активности за наше чланове који то воле и радо им се одазивају, зато што је то начин да они квалитетно проведу своје слободно време. Али на пример, оно што им се највише свиђа јесте „Дан отворених врата“ који организујемо сваке среде. Тада примамо наше суграђане, слушамо их, њихове проблеме и идеје. Неке од тих проблема можемо да помогнемо да се реше“, каже Наташа Дражић, председница Општинског удружења пензионера Рума.

Захвалницу од Удружења пензионера добила је и Општина Рума коју су примили  заменица председнице Општине Биљана Поповић Јовановић и председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић , који је том приликом истакао добру сарадњу са овим удружењем истакавши да и кроз подршку овом удружењу општина брине о потребама својих најстаријих суграђана.

„Сарадња између лок самоуправе и ОУП Рума је заснована пре свега, на друштвеној улози оорганизације која је несумњива јер су они једна од најбројнијих организација у нашој општини, која артикулише интересе оне генерације која је наталожила историјско, радно и животно искуство и које у сваком погледу може бити путоказ и узорница а и покретач развоја наше локалне заједнице. Ја сам задовољан сарадњом коју имамо са ОУП а пре свега, задовољан и захвалан члановима удружења који су, захваљујући свом животном искуству, својој посвећености опстанку своје породице али и опстанку државе знали увек да размеју потребе и проблеме са којима се друштво суочава, који су имали разумевања за неке тренутке када је држава морала да доноси тешке одлуке да разумеју значај тих одлука за будућност и руководили се тиме да своје интересе не граде на томе да одузимају од својих потомака, него да потомцима оставе у наслеђе, тако да сам задовољан сарадњом и радо присуствујем овим седницаам јер то пензионери заслужују“, каже Ковачевић.

Подршка удружењу пензионера уједно је и подршка најстаријим суграђанима Општине Рума.

„Ми смо у свакодневној комуникацији са руководством ОУП пратимо њихове потребе, тамо где можемо да помогнемо као локална заједница увек смо помагали, делом финансирамо њихове активности, а помогли смо у комплетном реновирању ове велике сале дали смо допринос њиховом спровођењу слободног времена, ту се окупљају и друже, али и да артикулишу своје инетресе преко њихових представника, а ми их подржавамо. Сви старији од 65 година имају и бесплатан превоз аутобуски  у целој општини, не само на територији града“, напоменуо је Ковачевић.

Уједно је била ово и прилика да се уруче захвалнице и другима са којима је удружење сарађивало.

„Част ми је да сам на обележавању годишњице, шта је нама пензионерима и остало него да се дружимо, ово је свечана скупштина, нећемо причати о пензијама, колике су и да ли смо задовољни или не, свима желим да још дуго, дуго уживамо пензију колико год да је“ рекла је Мирјана Тресканица, потпредседница Савеза пензионера Србије.

Постојање оваквих удружња је важно како би треће доба било активно, допринело је здрављу и општој физичкој способности, психолошке стабилности и мудрости. Активности које се креирају у оваквим удружењима као што су хобији, волонтирање и интеракција са вршњацима могу подстаћи психолошку добробит и смањити ризик од депресије.

Активни старији људи често имају богат социјални живот – интеракција са вршњацима, али и са млађим генерацијама промовише друштвени контакт и подржава међугеренацијско разумевање. Истовремено кроз радионице ручних радова и сличних активности старије сообе доприносе заједници преносећи своја знања и искуства на млађе генерације кроз волонтирање и образовне активности.

Истовремено треба истаћи и да подстичући активно треће доба, друштво помаже старијим особама да задрже своју самосталност и независност што дуже могу.

Весна Самарџија

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Бринимо једни о другима“ чију реализацију је суфинансирало Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије