„МУЗЕЈ КРАЈИНЕ“ НА ФЕСТИВАЛУ „МУЗЕТЕА“

У оквиру овог новог фестивала, који не постоји у региону, биће приказане представе настале у српској музејско-позоришној продукцији, као и неколико страних представа, а међу њима и монодрама Музеја Крајине „Ја ћу теби љуба бити“. У свету и код нас све је већа тенденција коришћења позоришних „алата“ у музејима. Програм овог типа, на интерактиван начин, често укључујући посетиоце, реконструише историјске догађаје и помаже публици да разуме културну баштину која се на овај начин интерпретира. Овим обликом музејске комуникације проширује се делатност музеја и, самим тим, повећава се посећеност, а истовремено се остварује значајна међуресорна и међународна сарадња у домену културног наслеђа и култура сећања.

Оснивач фестивала је глумица Народног позоришта у Београду Вјера Мујовић, а жири фестивала чине: Нина Мазур, драматург и позоришни критичар из Хановера (Немачка), Гордана Гонцић, драматург, Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, Јадранка Ђорђевић, туризмолог и Андрија Даничић, глумац.

Фестивал МУЗЕТЕА биће свечано отворен у понедељак, 13. новембра у 19 часова у Конаку кнегиње Љубице. Монодрама Музеја Крајине је на програму другог дана Фестивала, у уторак, 14. новембра од 18.30 часова у Етнографском мизеју.