МИЛИКИЋ: ДИЈАЛОГ ЈЕ ОСНОВ ЗА СВАКИ РАЗГОВОР, ИСПЛАТА СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ НАРЕДНИМ РЕБАЛАНСОМ БУЏЕТА

Након што су у јавност изашле информације да ће у петак бити прекинут рад Скупштине и да ће се тог истог дана одржати штрајк јавних предузећа и установа испред Градске управе, представник Савеза самосталног синдиката Милош Јеличић изразио је потребу да се обрати јавности и све наводе демантује. Цела прича око исплате солидарне помоћи добила је неку политичку конотацију што није била замисао синдиката који заступа интересе запослених.

Јуче смо поднели захтев за пријем на разговор код градоначелника и већ данас смо разговарали на тему исплате солидарне помоћи запосленима који раде у јавним установама и предузећима. Имали смо врло конкретан разговор што је резултирало постигнутим договором о исплати помоћи запосленима са ниским примањима. Ми смо неутрални, нисмо ни на једној страни, наши захтеви немају везе са политиком већ само са социјалним статусом запослених који желимо да поправимо и променимо“, додао је Јеличић.

У априлу месецу солидарна помоћ исплаћена је јавно комуналним предузећима док је са представницима синдиката постигнут договор да се преосталим предузећима и установама помоћ исплати наредним ребалансом.

Када седнете да разговарате, сваки проблем је решив јер је дијалог основ за сваки разговор. Крајем ове буџетске године, последњим ребалансом, биће исплаћена помоћ у складу са законом и прописима који то уређују. Хвала људима из синдиката који имају разумевања. Свесни смо ситуације у граду Бору, да је привредни раст веома висок да су зараде у приватним предузећима много више него у јавном сектору. То је данас реалност јер када имате јаку привреду и јаку индустрију то повлачи и онај други део а то су зараде запослених. Просечна зарада је граду Бору је 96 хиљада док је у компанији Зијин 117 хиљада динара а јавне установе имају неколико пута нижа примања. Закон о јавним установама нас спречава да се може исплатити већа зараду у односу на прописану законским актом. Нама је на првом месту наш суграђанин који ради у јавном сектору али морамо наћи баланс и начин како то да исплатимо и да урадимо у складу са законом“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Осим исплате солидарне помоћи, на састанку се такође разговарало и о другим битним темама а тичу се јавних установа и предузећа које послују на територији града.