КОРИСТИТЕ МЕД КАО ХРАНУ ДА ГА НЕ БИ КОРИСТИЛИ КАО ЛЕК

Како нам је објаснио удисање феромона директно из кошнице благотворно делује на ментално и физичко здравље човека, а како би и другима то приуштио Златомир је одлучио да започне један нови процес. Инхалатор се стави на кошницу и кроз маску корисник добија здравље – свеж мирис меда, прополиса, полена, перге, воска и све оно што је нарочито препоручљиво особама са респираторним проблемима.

Пчеле као чувари природе

Да је природа чиста и нетакнута могу нам посведочити и саме пчеле, јер како је познато оне не могу опстати тамо где је природа загађена.  Оне су јако битне за опрашивање, поготово бобичастог воћа, што директно утиче на годишњи принос.

– Пчеле су заиста наши чувари и најбољи пријатељи. Људи често не схватају њихов значај и зато често не воде рачуна где прскају пестициде и инсектициде. Пчеле јако позитивно утичу на наш нервни систем и уопште зфравље организма. Да би неко могао уопште прићи кошници мора најпре бити смирен и сталожен, јер оне нервозу одмах препознају и спремају се за напад, који се по њих трагично завршава – додаје пчелар.

Лепеза производа

Златомир Максимовић из Крупња својим муштеријама нуди широку лепезу органских пчелињих производа. Ту се могу наћи багремов, ливадски и липов мед,  полен у зрну и праху, перга, прополис у разним комбинацијама и паковањима,  крем мед, односно  мед са лиофилизованим воћем и сушеним воћем (малина, јагода, купина вишња, лековито биље, нана, аронија, брусница, лимун, сусам кикирики, кафа, какао…). Особина крем меда је јако добра јер је компактна.

– Мед је најбоље конзумирати ујутру наште. Једна кашичица меда размућена у чаши топле воде добриноси општем здарвљу организма. Такође, прополиси су итекако здрави и користи се код зубобоље, непријатног даха, уништавање бактерије и гљивица… Користите мед као храну да га касније не би користили као лек – поручује пчелар.

Прича се наставља

Целу причу започео је Златомиров отац, а он сада заједно са унуцима и кћерком наставља традицију бављења пчеларством освајајући бројне сајамске медаље и признања. Кажу највећа им је награда када им људи хвале производе и када се стално враћају по још. Поред купаца из Србије, Златомира често контактирају и из Швајцарске, Немачке и Аустрије. Објашњава да је највећа потражња у спосовој амбалажи.

– Ја сам веома поносан зато што сам успео да љубав према пчелама пренесем и унуцима. Милош ће наш породични посао наставити – са поносом истиче Златомир.

Пчеларство је пре свега један леп, лак и здрав посао, али уједно и захтеван јер често зависи од климатских услова.  Један од највечих изазова свакако јесте заштита од тровања инсектицидима, односно запрашивања воћа у цвату. Посебне заштите од запрашивања кажу нема, поред тога пчеле и легла често нападју и разне штеточине. Нажалост, човек је највећи непријатељ пчели, али ако нема њих нема ни нас, то је ваљда свакоме јасно – поручује искусни пчелар.

Љ.Марковић