КЛАДОВО: САСТАНАК СА УДРУЖЕЊИМА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТИЊА

Други састанак Радне групе која има за циљ решавање горућег проблема са псима луталицама на територији општине Кладово, одржан је јуче, а председавао је Бојан Божановић, заменик председника општине, уз присуство већника и представника удружења грађана која брину о напуштеним животињама.

-Евидентан и један од највећих проблема који имамо је превелики број уједа паса. Наши суграђани свакодневно трпе утицај чопора паса који у ужем центру града, али и на широј територији општине праве материјалну штету, Месним заједницама, као и штету коју наносе својим уједима. Уједи паса су постали невероватни, и данас смо слике показали представницима удружења која се брину и врше заштиту тих паса. Сви желимо да решимо овај проблем на законски и хуман начин, брзински, јер је стање на терену алармантно. Састанци ће бити учестали, по тематски целинама, да би добили неко решење. Данас, после позива удружења и представника приватног прихватилишта из Неготина, „Алиса“, можда смо нашли неко решење за псе који су нанели више уједа, да некако почнемо систематски да делујемо. Програм који је донела општина Кладово мора да почне да се реализује, а подразумева ухвати, стерилиши и пусти. Ту је и удомљавање паса. Како би спровели цео овај процес потребно је формирати ЗОО хигијену. Да би се формирала морамо да имамо прихватилиште или да потпишемо уговор са неким од прихватилишта која се налазе на територијама суседних локалних самоуправа, док ми не формирамо наше прихватилиште. Имали смо издвојене локације за прихватилишта, али смо наилазили на отпор становништа. Овај састанак је донео неко решење и надам се да ће то бити видљиво на терену, рекао је Бојан Божановић, заменик председника општине.

Овом приликом, Божановић је позвао све грађане да се укључе у решавање проблема и рекао „евидентно је да нам довозе псе на територију Кладова. Ако видите да се то дешава сликајте, позовите надлежне органе, јер морамо заједно да решимо овај
проблем да би Кладово постало још боље место за живот“.