ИГРАНКЕ КАО ОМИЉЕНО МЕСТО ЗА ДРУЖЕЊЕ МЛАДИХ И СТАРИХ

Игранке као вид дружења и излазака карактеристичан је за нека прошла времена, али то је само тако у главама млађих генерација, јер игранке као вид  изласка за те генерације које су их проживеле у младости и данас постоје. У многим местима широм наше земље организују се и даље игранке, које осим што буду посећене, буду и место на коме се окупљају различите генерације, место на коме се срећу вршњаци, место које све спаја.

Игранке  као спона између младих и старих – садашњих и прошлих времена

Румско удружење пензионера почело је са игранкама пре неколико година, међутим, како се то много допало и старијима и млађима, установила се пракса да се игранке одржавају сваког петка!

„Лепо се проведем долазим редовно, нигде нема нешто за нас, старије, само овде и зато долазим. Најбољи је излазак овде. За мене ово значи излазак из куће, али и повратак у неке старе дане. Ја сам увек била весела, играла, певала и не желим то још да престанем. Долазе овде и млађи, долазе овде људи свих генерација зато што им је лепо“, каже пензионерка из Руме.

Одлазак на игранке прилика је за сусрет како са другим генерацијама, тако и са својим вршњацима, па се овде роде и пријатељства, али и неке нове љубави.

„Ево овде сам на пример упознала комшију, а нисам ни знала да ми је комшија“, каже Румљанка Марија Савић.

 „Ово је журка јединствена овде у Руми, ја сам овде сваке суботе, не пропуштам. Свиђа ми се организација и то је за нас једина забава. Године не сметају, на противв, и кад сам уморна музика ме подигне. Јер имам младо срце, а срце не стари. Ја мислим да ћу још дуго дуго да овако играм и плешем“, прича Нада Јовановић.

Игранке у Дому пензионера назване су међугенерацијска дружења, а да су благотворна како по старије тако и по млађе, као и да руше баријере међу људима, потврђује и жена млађе доби Софија Белотић која није крила одушевљење овим међугенерацијским дружењем.

„Пензионерске журке у дому пензионера у Руми су посебан доживљај. И то такав да и млади могу одлично да се проведу, ако немају предрасуде о генерацијском јазу. Негде сам претпостављала, што се и потврдило, да пензионери и генерално старији људи нису оптерећени бројним небитним стварима којима су млађи. А то је – да ли ту има који килограм вишка, да ли је шминка савршена, да ли су то маркирани комади гардеробе, да ли знаш да играш и певаш или не. Они као да су свесни да им је остало много мање живота него нама младима и то су окренули у своју корист. Веселе се, играју и певају као да су у пуној снази. Чак су и мене научили да играм влашко коло.“, прича Софија.

Игранке су места и за нове љубави

Неретко дружења и игранке могу да отворе и могућности за нова пријатељства, али и нове љубави, што није редак случај.

„Проводим се фантастично, долазим већ дуже време скоро две године, узастопно. Ја се овде препородим. Пошто сам инвалид, овде се уопште тако не осећам, ето толико ми лепо овде буде. Потпуно заборавим на то. Моја супруга је увек са мном и моји пријатељи другари. Ми смо сви овде као браћа и сестре. Чак, уствари, овде сам и упознао своју садашњу супругу и венчали смо се после“, прича једна од редовних посетитељки Игранки.

„Тамо се дешавају нове љубави, склапају се неки бракови, склапају пријатељства. Да ли су то љубави из користи да не буду сами или заиста постоје искрена осећања, то не знам, али како год да је, сасвим је легитимно јер у тим годинама сматрам да човек не треба да буде сам. У сваком случају за мене и пријатељицу, на чији сам предлог отишла на пензионерску журку, то је било занимљиво искуство. Генерално се зна кад хоћеш добро да се изиграш и провеселиш и да не размишљаш о изгледу и неким неважним стварима, пензионерска журка у Дому пензионера у Руми је пун погодак. А још лепше је када видиш колико ти се ти људи обрадују“, каже Белотић.

Игранке за здрав живот

До ових дружења је дошло са циљем побољшања квалитета живота старијих суграђана, кажу у Удружењу Пензионер у Руми, наводећи да за старије људе то значи дружење, социјалну укљученост, одржавање менталног здравља.

„Најбоље у свему је што се ми ту виђамо и дружимо, али и разговарамо. Некада је само разговор довољан, али и важне су и теме о којима причамо. Кад смо нас две – три онда само причамо мене боли ово, мене оно, мени ово, мени оно, а када је нас више – онда су теме другачије, онда се шалимо, онда се смејемо, онда евоцирамо успомене“, каже Мирјана Тресканица, потпредседница Савеза пензионера Србије.

„Те игранке су сада већ традиција у нашем граду, нашим корисницима, али и суграђанима, пошто може да дође ко год хоће,  све то много значи и ми то негујемо и докле год је то тако, ми ћемо то радити“, каже председница Удружења пензионера у Руми Наташа Дражић.

Председница удружења напомиње да су бројне и друге активности које Удружење спроводи за своје чланове али и за све грађане. Између осталог то су дружења, радионице, физичке активности, а оно што најстарије највише радује јесу игранке које враћају дух старих времена, али и спајају припаднике свих генерација.

Весна Самарџија

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Бринимо једни о другима“ чију реализацију је суфинансирало Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије