ЗБОГ ПОПЛАВА НА СНАЗИ ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У 32 ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да је тренутна ситуација у поплављеним подручјима стабилна и да није било потребе за евакуацијом и спасавањем становништва, као и новим проглашењима ванредних ситуација.

У саопштењу се наводи да ће период обилнијих кишних падавина на целој територији Републике Србије, који је почео 26. маја, према прогнозама РХМЗ-а, трајати до краја јуна.

Ватрогасци-спасиоци настављају са обиласцима потенцијалних критичних тачака, као и мештана на тим локацијама, којима дају упутства за поступање у случају опасности.

Такође, они су у сталној комуникацији са градским и општинским штабовима за ванредне ситуације и ЈВП „Србијаводе” како би сви капацитети система заштите и спасавања биле спремни за реаговање у случају потребе.

Шеф Одсека у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић изјавио је да су припадници тог сектора и данас ангажовани на отклањању последица елементарних непогода, односно црпљења воде по позиву грађана.

Миленковић је упутио апел грађанима да не прилазе набујалим бујичним водотоковима, да у случају евентуалне опасности слушају инструкције надлежних институција и да, уколико вода прети да уђе у домаћинства, искористе џакове са песком да обезбеде локацију.

Неопходно је да се грађани у случају директне опасности попну на више етаже, искључе електричну енергију и позову ватрогасце на број 193 или полицију на 192, како би им била пружена адекватна помоћ, нагласио је он.

Тренутно је на снази ванредна ситуација у 32 локалне самоуправе, и то за целу територију градова Чачак, Лозница, Јагодина, општина Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник и део територија градова Шабац и Ужице, општина Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Алексинац, Лучани, Александровац, Косјерић, Варварин, Рековац, Мајданпек и Свилајнац.

Припадници Министарства унутрашњих послова су до сада евакуисали 76 лица и имали 485 интервенција, на којима је било ангажовано 1.087 ватрогасаца-спасилаца са 536 возила, 531 пумпом и 32 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са девет возила и 12 чамаца.