ЗА ВИКЕНД 14. ШТРАПАРИЈАДА У РУМИ

За следећи викенд, 24. и 25. јуна,  у Руми на вашаришту је заказана још једна Штрапаријада и то 14. по реду. Очекују се такмичари из Бања Луке, Дервенте,Лознице, Крупња, са Златибора , из Ужица.

Тешкаши ће се ове године надметати учетири категорије, а организатор и овогодишње манифестације  је Миле Ђокановић који је због ових тешкакша оформио и Коњички клуб  Бећар. Захваљујући Штрапаријади, тешкакши су пре десетак година коштали  највише до 1200 евра, а данас за једног требаиздвојити чак до 6.000 евра.

Коњички клуб Бећар из Руме јеорганизатор штрапаријаде,која је веома добро прихваћена у Срему у коме доминирараса коња Липицанер, али тешкаши су све популарнији, што говори податак да јепрошле године било више од 50 пари хладнокрвњака који су учествовали утакмичењу.

Ове године има новина у такмичењу, тако да ће поред већстандардних категорија, бити уведена још једна, У питању је такмичење у перолакој категоријикоја подразумева тежину пара коња до 1000 килограма. У лакој категорији тежина коња је до 1100, у средњој до 1300, а у тешкој до 1500килограма.

Румска штрапаријада је једна од најбоље организованих и најуспешнијих  у земљи. Такмичење увучењу трупаца прати велики број гледалаца, а популаризација хладнокрвњака једовела и до повећања цене тих коња.  Примераради, пре десетак година за пар ових коња требало је издвојити око 1200 еура,док је то сада и до  6 хиљада.