ЖАКЛИНА НИКОЛИЋ ИЗ КЛАДОВА ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ

  1. стручно-научни скуп БИБЛИОНЕТ на тему „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” одржан је у периоду од 7. до 9. септембра 2023. у Сомбору, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Карло Бијелицки” у Сомбору.

На свечаном отварању говорили су Вања Марковић, самостална саветница и руководилац у Министарству културе Републике Србије, Антонио Ратковић, градоначелник Града Сомбора, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, проф. др Гордана Рудић, шеф катедре за библиотекарство на Педагошком факултету у Сомбору и Наташа Туркић, директорка Градске Библиотеке у Сомбору.

Традиционално од 2009. године, на БИБЛИОНЕТУ се свечано додељује награда “Ђура Даничић” и то појединицима за укупан допринос у развоју библиотекарства и културе Републике Србије.

Награда “Ђура Даничић” је додељена Жаклини Николић, библиотекарки саветници и директорки Библиотеке “Центар за културу” из Кладова. Награду је уручио др Владимир Пиштало управник Народне библиотеке Србије.

Образложење за доделу награду, у име комисије причитала је Даниела Скоковић, библиотекарка саветница из Пожеге.

Ђура Даничић је узор личности која је оставила неизбрисив траг у библиотекарству и у укупној српској култури због чега награда има за циљ да допринесе развоју како библиотекарства, тако и културе у целини, да афирмише примену савремених технологија и достигнућа у библиотечко-информационој и културној делатности и да промовише библиотечко-информациону делатност и културу у Републици Србији.