ЕЛВИС ПРИСЛИ ПОВЕЗУЈЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ:  СВИ ОДЛЕПИЛИ СКРОЗ

Ученици Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме током прошле године спремили су и више пута извели мјузикл „Одлепио сам скроз“ који су изводили у оквиру драмске секције на енглеском језику уз пратњу школског бенда који је изводио нумере Елвиса Прислија. Представа је урађена по мотивима Богојављенске ноћи, а у њој је учествовало 23 гимназијалаца у различитим улогама. Био је ово захтеван комад, а у овом малом граду током извођења ове представе сви су „Одлепили скроз“. Током ове године гимназијалци су одлучили да део представе у виду извођења нумера из мјузикла поклоне корисницима Геронтолошког центра „Срем“ у Руми.

ВАНВРЕМЕНСКА ЕЛВИСОВА МУЗИКА ПОВЕЗУЈЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Представа „Одлепио сам скроз“ учествовала је на бројним такмичењима, како школских позоришних сцена, тако и аматерских и на свим наступима добила највише оцене. Представу је режирала професорка енглеског језика у румској Гимназији Марија Ратанчић која већ годинама ђацима пружа прилику да се искажу  и усмере своје таленте, а кроз ову представу могли су да искажу и певање и глуму. Професорка Ратанчић каже да су сви јако срећни што су имали прилику да део мјузикла изведу и пред корисницима Геронтолошког центра који немају прилику да овако нешто виде у овој установи.

„Срећни смо што смо имали прилику да дођемо у Геронтолошки центар, јер уживамо да представимо оно што радимо, а посебно је прилика представити то онима који су старији и искуснији и који су, надам се, успели да осете енергију ових младих и оно што смо ми припремили за њих“, каже Ратанчићка.

Она каже и да младе није тешко приволети оваквим активностима јер и они сами сматрају да то квалитетно проведено време, које им пружа нове прилике и нова искуства.

„Јако је леп осећај што смо овде дошли, ја сам и раније долазила док сам ишла у основну школу, изводили смо неке приредбе. Баш ми је драго да смо успели, неки људи су се чак и расплакали. Осетили су можда неку онако малу носталгију и враћање у прошлост, јер било је нумера које су управо из њиховог доба, тако да верујем да им је драго да омладина и даље слуша ту музику и обнавља та времена“, прича ученица трећег разреда Гимназије Невена Томић.

И СТАРИ И МЛАДИ ОДЛЕПИЛИ СКРОЗ

Атмосфера на овом мини-наступу била је сјајна, пуна емоција, а корисници Геронтолошког нису штедели ни дланове ни речи да награде ове младе људе.

„Драги наши млади људи, омладино наша, драго ми је што сте одвојили време да се дружите са нама. Предивни сте. Пуно вас волимо, не мењајте се , останите такви какви јесте, јер ви сте понос и за нас и за нашу земљу. Велико хвала!“, рекла је кроз сузе једна корисница Геронтолошког центра, учитељица у пензији.

Емоције су врцале у простору и биле обостране – задовољство и захвалност  за заједничко проведено време осећања су која су код свих била присутна.

„Осећала сам се тако топло и загрљено од стране тих људи. Дуго нисам осетила овако лепу и мирну атмосферу“, каже Нађа Боровић која је за ову одабрану публику изводила бројне нумере и која каже да је овај мјузикл управо зачетак њене каријере, јер глумом и певањем жели да настави да се бави.

„Млади људи када дођу, ми смо остарили, а они нам дају вољу за још живота. Дају нам снагу да издржимо још. Ја сам у Дому десет година али волим када имамо овакве посете“, каже деведесеттрогодишњи Милош Дражић.

Директорка Геронтолошког центра „Срем“ Јелена Овцин каже да овакви програми за кориснике ове установе значе много, а да се у установи труде да их осмисле што више, поготово током октобра месеца који је и посвећен старим особама.

„Наши корисници су одушевљени и веома задовољни овом изведбом. Свиђа им се и воле кад им неко дође, поготово млади људи кад дођу, или деца кад дођу код нас у госте. Тако да су утисци сјајни“, рекла је Овцинка.

Текст за представу „Одлепио сам скроз“ (All shook up) написао је Џо Дипијетро. Представа је извођена више пута и награђивана на бројним фестивалима, како за режију ,тако и за музички ангажман, главне и епизодне улоге, педагошки рад.

Весна Самарџија

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Бринимо једни о другима“ чију реализацију је суфинансирало Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије