ДРУШТВЕНЕ ИГРЕ КАО МОСТ ИЗМЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈА

Друштвене игре представљају одличан начин за спајање различитих генерација. Ове игре пружају прилику за заједничко провођење времена, размену искустава и изградњу јачих међугенерацијских веза. Кроз игру, различите генерације могу делити смех, радост и изазове, стварајући позитивна искуства која превазилазе генерацијске разлике.

Деца су се кроз историју играла много различитих игара, од традиционалних до једноставних. Поменућемо само скакње на гуму, ластиш, чувари, жмурке, школице, чича Глише, мале школе, змијице, ледени чича, баба Роге, прескакање конопца, навлачење конопца, камен-папир – маказе, бацанје камена, градова и села, потапање подморница и слично. Такође, старије генерације су одрастале  у свету у коме нису преовлађивали дигитални уређаји па је и забава била другачија, испуњена решавањем ребуса, осмосмерки, лавиринта, мозаика, укрштених речи. Све су то игре које многој деци стране, али они који имају среће да имају баке и деке и да са њима одрастају имају прилике да неке од ових игара и науче.

У ери дигиталних екрана и виртуелних светова, постоји посебна лепота у тренуцима када различите генерације заједно деле време на традиционалан начин. У малом дому госпође Марије, друштвене игре и укрштенице нису само забава већ и мост између прошлости и садашњости.

Бака Бранкица и њен унук Вук открили су чаролију заједничких игара. „Започели смо са друштвеним играма које сам и сама играла у детињству. Погађање речи, пантомима, решавање ребуса,  Школице, и Памћење су постале наша свакодневна рутина“, рекла је Бранкица.

Међутим, оно што посебно издваја њихов однос је заједничко решавање укрштеница. Свако поподне, бака и унуа заједно седе за сто с оловкама и укрштеницама пред собом.

„То је наша мала ментална гимнастика“, каже Вук с осмехом.

Укрштенице постају простор где се сусрећу различите перспективе и знања. Кроз свако решено поље, повезују се не само речи већ и приче.

„Некако, ове игре су постале део нашег породичног наслеђа“, каже бака Марија.

У свету који се непрестано мења, ова два нараштаја доказују да су друштвене игре и укрштенице више од пуке забаве. Оне су мост који спаја прошлост и будућност, остављајући траг успомена и повезујући срца баке и унука у игри која никада не излази из моде.

Весна Самарџија

*Текст је објављен у оквиру пројекта „Бринимо једни о другима“ чију реализацију је суфинансирало Министарство информисања и телекомуникација Републике Србије