ДРЖАВА ЋЕ НАДОКНАДИТИ СВУ ШТЕТУ ИЗАЗВАНУ ПОПЛАВАМА

отпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће држава помоћи обнову сваке куће оштећене у поплавама које су недавно задесиле Србију, и поручио да је држава ту за своје грађане и да има новца за ту намену.  

Мали је, приликом обиласка поплављених домаћинстава и подручја на територији општине Лазаревац, похвалио ову локалну самоуправу за брзу реакцију, као и за то што је општинска комисија ефикасно пописала сву штету, тако да држава зна колико новца треба да исплати и на који начин да помогне људима.

Држава ће дати све од себе да овај новац уплати што пре, нагласио је потпредседник Владе и додао да то исто важи и за сва места широм Србије.

Према његовим речима, у Лазаревцу је поплава захватила 64 стамбена објекта, од чега у Месној заједници Јунковац 24, од којих је седам кућа било потпуно под водом.

Мали је апеловао на све општине да ангажују своје комисије и капацитете и пошаљу пописану штету како би Влада донела одлуку и што пре исплатила новац.

Свака кућа која је оштећена биће обновљена. Такође, то важи и за све оштећене пластенике и за стоку која је угинула, при чему све што треба да урадимо, то ћемо и учинити, истакао је он и поновио да је држава ту и жели да чује који су проблеми и да зна како да реагује када су овакве ситуације у питању.

Он је изразио очекивање да ће већ следеће недеље моћи да се исплати прва транша помоћи грађанима чије су куће пописане у овој елементарној непогоди.

Влада је увећала износе државне помоћи за свих пет категорија оштећења насталих у поплавама – прва категорија оштећења увећана је са 120.000 на 200.000 динара, друга категорија са 200.000 на 300.000 динара, трећа са 250.000 на 400.000 динара, четврта са 350.000 на 500.000 динара, и за пету категорију оштећења накнада је увећана са 600.000 на 800.000 динара.

Izvor/Foto/ Vlada RS