ДРЖАВА ЧИНИ СВЕ ДА ПОМОГНЕ ГРАЂАНИМА СА НАЈНИЖИМ ПРИМАЊИМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се, и поред 20 одабраних животних намирница и производа који ће од сутра у свим прехрамбеним ланцима бити по знатно јефтинијој, ограниченој цени, размишља о томе на које још начине може да се помогне грађанима са најнижим примањима.

Брнабић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) најавила да ће на ту тему у наредном периоду разговарати са министром унутрашње и спољне трговине Томиславом Момировићем и представницима Привредне коморе Србије.

Разговараћемо о томе шта можемо додатно да учинимо, иако није добро да се Влада Србије много меша у такве одлуке. Неки производи су већ у прошлости били ограничени са ценом, можемо да размотримо марже и друге ствари, али мешање Владе у такве одлуке је ограничено, поновила је премијерка.

Такође, она је указала на то да има довољно новца у буџету за најављену помоћ пензионерима од 20.000 динара, те да у овом тренутку имамо суфицит у буџету.

Брнабић је напоменула да се једнократном финансијском подршком помажу и мајке са децом, истичући да је до сада за ту помоћ пријављено око милион деце, а да пријављивање траје до 20. септембра.

Председница Владе је позвала све оне који се још нису пријавили да то учине, наводећи да од 25. септембра почиње исплата.

Према њеним речима, према најновијим подацима инфлација је дошла на 11,5 одсто, што је нешто боље од онога што је очекивала Народна банка Србије.

Све мере које Народна банка Србије спроводи дају резултате. Ми се сви боримо против инфлације и очекујемо да до краја године она буде осам одсто, а да до краја следеће године то буде четири или нешто испод четири одсто, поручила је Брнабић.

Она је посебно поздравила доношење одлуке Народне банке Србије о ограничењу каматне стопе код стамбених кредита са променљивом каматом које користе физичка лица, уз оцену да је то веома добро за све грађане и директно ће утицати на већу куповну моћ, бољи стандард и квалитет живота.

Премијерка је подвукла да ми и даље имамо реалан раст плата, а не номиналан, објаснивши да плате и пензије у овом тренутку расту брже од инфлације.

Брнабић је напоменула да је током посете Републици Кореји разговарала са тамошњим званичницима о споразуму о слободној трговини између те земље и Србије, и додала да крајем године очекује састанке, а потписивање поменутог споразума већ у току следеће године.

С обзиром на то да је Република Кореја велики страни инвеститор у више земаља, ми смо последњих месеци радили са њима како бисмо се позиционирали као центар за њихове инвестиције у Европи, објаснила је она.

Прошле недеље смо потписали Споразум о узајамној заштити, промоцији и подстицају инвестиција како бисмо дали добар сигнал за њихове инвестиције, при чему смо кренули у преговоре о економском партнерству, односно споразуму о слободној трговини, подсетила је председница Владе.

Премијерка је, када је реч о предстојећим разговорима у Бриселу између делегација Београда и Приштине, оценила да ће они бити тешки.

Према њеним речима, Приштина очигледно и даље нема намеру да имплементира договорено, имајући у виду Бриселски споразум и формирање Заједнице српских општина.

Она је исказала захвалност председнику Србије Александру Вучићу на томе што је преузео на себе да води те разговоре и ослободио Владу да може да се бави другим стварима.

Имплементација Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина су неопходни, додала је Брнабић и нагласила да смо до сада могли да видимо само додатну ескалацију.