ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА У БОРУ

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је свечаној додели уговора за мере активне политике запошљавања, предвиђене локалним планским документом у области запошљавања Града Бора и филијале Националне службе за  запошљавање (НСЗ) Бор.

Селаковић је у оквиру свечаности  доделио уговоре за 15 будућих предузетника на име субвенција за самозапошљавање, затим уговоре за 10 младих особа ангажованих у оквиру програма праксе, као и уговоре предвиђене за ангажовање 30 особа из категорије теже запошљивих у оквиру ново отворених радних места, на територији општине Бор.

Данас можемо да видимо шта једна озбиљна и одговорна политика, политика са озбиљном визијом привредног развоја Србије може да учини, не само од једног града, не само од једног округа, већ од читаве наше земље, рекао је Селаковић.

Министар је резимирајући период од пре 10 година, кад је Град Бор у спровођење мера активне политике запошљавања улагао пет милиона динара, навео да се износ у 2023. години повећао за десет пута и износи 53 милиона динара.

У прилог томе иде долазак компаније Зи Ђин и садашњи буџет града Бора, који је некада износио 1.8 милијарди динара, а сада  8.7 милијарди динара, и на тај начин се финансирају мере запошљавања оних људи који не могу да раде све послове, а који су  грађани Бора и заслужују једнаку шансу, истакао је министар.

Он је навео да је број незапослених лица у Бору био 6.209, а сада он броји 2.477 грађана, као и да је циљ да број незапослених грађана у наредној години буде испод две хиљаде људи.

Селаковић је указао на то да је у септембру у Србији регистрован број запослених  грађана износио два милиона 370 хиљада, а да је 2012. године износио милион и 865 хиљада, и то захваљујући озбиљној економској и монетарној политици коју води Република Србија, број новозапослених лица је увећан за више од 500.000 људи.

Министар се у свом обраћању осврнуо на Сектор за социјалну заштиту и број корисника новчане социјалне помоћи из периода 2020. године, у односу на Град Бор, који је тад износио 1.298 корисника, а према последњим подацима Центра за социјални рад износи 1.098 грађана и умањен је за 15,5 посто.

Он је напоменуо да овом податку приписује добрим делом чињеници да су лица која су радно способна, а била су корисници социјалне помоћи нашла запослење и да сада живе од сопственог рада и плате, додавши да је просечна зарада у Бору према подацима од септембра 2023. године више од 100.000 динара, односно 100.855 динара.

Свечаности су поред министра Селаковића присуствовали и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миомир Ђорђевић, градоначелник Града Бора Александар Миликић и директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић.