ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРОТОКОЛ О РЕШАВАЊУ МАТЕРИЈАЛНОГ ПОЛОЖАЈА ЗАПОСЛЕНИХ У ПРОСВЕТИ

 

лада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Протокол ради решавања материјалног положаја и услова рада запослених у просвети, који има за циљ да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме изједначи са просечном платом у Републици Србији до 1. јануара 2025. године.

У протоколу су наведени, између осталог, досадашњи напори Владе Србије – плата запосленима у просвети у јануару ове године повећана је за 12,5 одсто, у септембру за 5,5 одсто, а планирано je и повећање плата запосленима у просвети у износу од 10 одсто од јануара 2024. године.

Овим протоколом, такође, предвиђена је и обавеза за репрезентативне синдикате да са даном потписивања тог документа престају и разлози за штрајк у просвети.

Влада је усвојила Уредбу о категоризацији државних путева којом су допуњени нови аутопутеви као државни путеви првог А реда.

Реч је о путевима: А 6 Нови Сад–Зрењанин–Београд и А 7 Кузмин–Сремска Рача–државна граница са Босном и Херцеговином (гранични прелаз Сремска Рача, А 8 Рума–Шабац и А 9 Бубањ Поток–Панчево–државна граница са Румунијом), док су привремено категорисани државни путеви број 474 и 475 као државни путеви II Б реда (петља Београд–петља ,,Мостар“–петља Бубањ поток–,,ауто-пут кроз Београд“ и Нови Београд (Војвођанска улица)–петља Сурчин Југ.

На седници је усвојена и измењена Одлука о проглашењу линија у јавном интересу у ваздушном саобраћају која се односи на Аеродром “Константин Велики” у Нишу и Аеродром “Морава” у Краљеву.

Доношењем ове одлуке стекли су се услови да се покрене поступак за избор најповољнијег понуђача који ће у периоду до четири године обављати редован авио-превоз ка укупно десет дестинација.

Доношењем одлуке омогућено је обављање редовног авио-превоза на линијама које нису комерцијално исплативе, а које су од значаја за привредни и друштвени развој Републике Србије.

Линије на којима је обављање редовног авио-превоза проглашено јавним интересом су одређене на основу иницијатива које су доставиле локалне самоуправе Град Ниш, Град Краљево и Град Чачак.

ИЗВОР/ ФОТО/ ВЛАДА РС