БОР: Потписан уговор о суфинансирању пројеката цркава и верских заједница

У Градској кући потписан је уговор о суфинансирању пројеката цркава и верских заједница. Потписивању присуствовали су градоначелник Бора Александар Миликић и свештенство Православног храма „Свети Ђорђе“. Ове године знатно више средстава издвојено је него што је то бивало претходних година. За реализацију пет пројеката, из градског буџета, издвојено је близу 6 милиона динара.

„Верујем да ће се и остале верске заједнице јавити на неком од наредних конкурса како би уредили и друге верске објекте у граду и ширили веру на прави начин. Ми смо као град изградили нови верски објекат на градском гробљу, а наредних година очекујемо изградњу верских објеката и у другим месним заједницама. То нам је задатак и обавеза“, истакао је градоначелник Бора, Александар Миликић.

„Све већа издвајања из градског буџета нам дају могућност да православне храмове одржавамо и уређујемо како би они били места на којима ћемо се молити за здравље и напредак свих нас“, истакао је протојереј Радоје Мијовић, старешина Храма „Свети Ђорђе“ у Бору.

„Највећи износ средстава одобрен је за пројекат реконструкције фасаде и крова на храму Вазнесења Господњег у Луки, око 2,3 милиона динара. Црквеној општини Доња Бела Река за два пројекта одобрено је близу милион и по динара за рестаурацију црквених звона и кречење унутрашности храма, храму у Брестовцу око милион 350 хиљада динара за реконструкцију унутрашњих зидова и близу 760 хиљада за електрификацију црквених звона у цркви у Слатини. Рок за реализацију пројеката је 30.новембар“, истакао је Саша Симоновић, члан Градског већа.

Улагање у храмове веома су значајни за духовни живот и очување културе и традиције једног народа.

 

ИЗВОР/ ФОТО/ https://bor.rs/