БОР: КОМИСИЈА ЗА ПРОЦЕНУ ШТЕТЕ И ДАЉЕ НА ТЕРЕНУ:

Након поплава које су нанеле велику штету у Борским селима, Град Бор оформио је пет стручних комисија за процену настале штете. У протекла три дана, комисија је свакодневно на терену. По пријави, до сада обиђено је преко 150 домаћинстава. На основу поднетог извештаја, највећа штета нанета је баштама, њивама и усевима.

У селу Кривељ, бујична вода однела је све усеве који су се налазили у долини реке али и објекте који су се налазили на путу локалних потока. Највећу штету претрпело је село Доња Бела Река. Од поднетих 26 пријава, комисија је за сада обишла 20 домаћинстава. У неколико домаћинстава поплављени су стамбени и помоћни објекти као и баште које су се налазиле дуж водотокова.

На основу поднетих извештаја комисије у неким селима штета је велика али у 90 одсто случајева штета је мањег обима. Тренутно смо у фази обраде свих записника, након чега ћемо почети са исплатом помоћи као што смо и обећали. Такође, ребалансом буџета који је у току биће издвојена новчана средства у износу од 100 милиона динара за санацију путева, копања канала, изградњу водопропуста као и за снацију водотокова. Тај уговор ће се реализовати до краја септембра месеца и пробаћемо да током лета све путне правце доведемо у првобитно стање“, истакао је Никола Марић, помоћник градоначелника.

Иако мештани не памте оволику количину падавина која је изазвала поплаву оваквих размера, након повлачења воде у своја корита обале река су дале праву слику и одговор зашто се то десило. Затекли смо обале пуне смећа, од машине за прање веша, шкољки аутомобила, старих јоргана и ћебића до огромних количина пластичних кеса.

Из локалне самоуправе апелују на грађане да се одговорније понашају према животној околни и да ђубре бацају у за то предвиђене канте или контејнере како не би у будуће били сведоци оваквих немилих догађаја. Такође, напомињу да се тренутно неће спроводити репресивне мере али уколико апел не буде дао резултат инспекција ће бити принуђена да има другачији приступ на терену.

Апелуј се на све суграђане позивамо на одговорнији приступ ка животној средини. Имали смо случајеве у одређеним селима где су изграђени објекти у водотоковима. Молба је да се мало одговорније понашамо. У Доњој Белој Реци када се вода повукла имамо ненормалну количину свећа на обалама реке, од машине за прање веша, шкољке аутомобила, старих јоргана и ћебића, кесе. Апелује се да не бацамо ђубре у реке већ за то предвиђене корпе или контејнере. Тренутно нећемо имати неке репресивне мере ово је само апел а ако се не буде видела та одговорност, инспекција ће морати на терену да има мало другачији приступ на терену.